Skip to main content

Ultralyd
blodårer ben

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralydsscanning af blodårer i benet

Blodårerne i kroppen, der transporterer blodet fra hjertet til organer og væv i kroppen, kaldes arterier eller pulsårer.

Arterierne i benene transporterer iltrigt blod fra hjertet til fødderne. Tilstande, der kan ramme arterierne i kroppen, er arteriosklerose (åreforkalkninger og kolesterolaflejringer) samt blodprop (emboli).

Med stigende alder kan der dannes arteriosklerose i form af kolesterolaflejringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkninger, der dannes i væggen på indersiden af blodårerne, kan lukke for blodtilførslen til benene og give dårligere cirkulation. Symptomerne på nedsat cirkulation til fødderne forekommer først, når der begynder at være virkelig nedsat blodgennemstrømning og forekommer ofte først, når man er i fysisk aktivitet som ved gang, især når det går opad. De mest almindelige symptomer er smerter i lægmuskulaturen, der lindres inden for få minutter efter, at den fysiske aktivitet ophører, da vævet i fødderne har mindre behov for blod og ilt.

Røntgenlægen kan undersøge blodårerne i benene med ultralyd. Man fremstiller blodårerne fra lysken og ned til ankelen og måler cirkucirkulation i blodårerne for at påvise eventuelt snævre partier. Ved nedsat cirkulation eller usikker diagnose bør man udredes videre.

Forfatter og medicinsk redaktør: Tor Austad – speciallæge (radiolog)