Skip to main content

Blodprop i benet

Kampanje 10% rabatt i oktober

Blodprop i benet

Symptomer og diagnosticering med ultralydscanning

ikon blodprop

Blodårerne i kroppen, der fragter blodet tilbage fra vævet til hjertet, og lungerne kaldes vener. Venerne i benene fragter oxygenfattigt blod fra fødderne. I vennerne kan der opstå åreknuder eller blodpropper. 

Hvad er en blodprop?

En blodprop opstår, når blodet størkner (koagulerer) og der danner sig en prop i blodåren. En blodprop kan opstå i både arterier (pulsårer der fører blodet fra hjertet ud i kroppen) og vener (blodårer der fører blodet den anden vej fra kroppen til hjertet). Blodprop i vener kan opstå i helt overfladiske små vener lige under huden og i dybere vener. Blodprop i overfladiske vener kaldes tromboflebit. Blodprop i dybere vener i benet kaldes dyb venetrombose (DVT). 

Er blodprop i benet farlig?

Blodprop i benet giver øget risiko for, at noget af blodproppen skal følge venesystemet tilbage til lungerne og lave en blodprop i lungerne (lungeemboli), som er en potentiel dødelig tilstand. Mistanke om blodprop i benet bør derfor udredes og eventuelt behandles med blodfortyndende medicin.  

Øget risiko for blodprop i benet

Der er nogle personer der er mere udsatte for at få blodpropper i benene end andre. Der f.eks. øget risiko for blodprop i benet ved brug af p-piller, inaktivitet (som ved brug af gips) efter operation og ved visse arvelige komponenter som Leiden mutation. Risikofaktorerne inluderer:

  • Overvægtig
  • Lange rejser med bil, bus eller fly
  • Graviditet
  • Længere sengeleje ved operation eller indlæggelse
  • P-piller eller andet hormonbehandling
  • Tidligere blodprop i ben/lunge

Symptomer på blodprop i benet

Symptomerne ved blodprop i de dybe vener i benet (DVT) er smerter og hævelse i det ene ben. Hævelsen opstår, fordi blodproppen forhindrer blodstrømmen tilbage til hjertet. Der kan også være misfarvninger i huden og benet kan føles varmt. 

Udredning ved blodprop i benet 

Blodprøven d-dimmer kan til en vis grad udelukke blodprop, hvis den er normal. Men d-dimmer stiger ofte af andre årsager. Ved høj mistanke bør man uanset lave ultralydsscanning selv om d-dimmer er normal. Ultralyd er den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke blodprop i venerne i benene. 

Behandling ved blodprop i benene

Behandling ved blodprop i de dybe vener i benene er blodfortyndende medicin som hjælper med at opløse blodproppen og forhindrer at blodproppen udvikler sig. Forebyggende behandling med støttestrømper, specielt ved flyture, kan anbefales. 

Billeder af blodprop i benet

Med en ultralydsscanning af benet kan lægen se billeder af en eventuel blodprop. De direkte billeder vises på en monitor og kan tolkes af lægen.

Nedenfor er en illustration af blodgennemstrømningen i en normal vene og en vene med blodprop. Det størknede blod forhindrer blodgennemstrømningen. 

Blodprop i benet

Ultralydsscanning af benet. Røntgenlægen undersøger for blodprop i benet. I nogle tilfælde kan man også se symptomer ved misfarvning af huden på benet.

Ultralyd - blodprop i benet

Forfatter og medicinsk redaktør: Tor Austad – speciallæge (radiolog)