Skip to main content

Ultralydsscanning

Ultralyds-scanning

Undersøg organerne i kroppen
med en ultralydsscanning

Kampanje 10% rabatt i oktober

Diagnostisk ultralyd

Diagnostisk ultralyd er en målrettet ultralydsscanning afhængig af problemstillingen. Undersøgelsen kan f.eks. gennemføres, hvis du har bestemte symptomer, gener eller smerter i en kropsdel.

Ultralydsscaninger er et meget nyttigt værktøj, der bidrager til at stille en række diagnoser med stor sikkerhed. Eksempler er diagnostik og udredning ved nyopdaget knude på halsen eller andre steder på kroppen, ved ændringer i stofskiftet eller ved vurdering af blodårer på halsen i tilfælde af mistanke om åreforkalkninger. Uafklarede mavesmerter, knude i testiklen eller smerter i pungen er blot et par andre tilfælde, hvor ultralyd er nyttig i udredningen.

Hvad er ultralyd?

Ultralyd bruges til at visualisere en række af kroppens organer ved hjælp af lydbølger (ekko). Disse lydbølger er det, vi kalder “ultralyd”. Ultralyden sendes ind i kroppen gennem et lydhoved. Lydbølgerne sendes derefter tilbage fra vævsstrukturen i kroppen; dette giver os et gråskalabillede (ultralydsdiagnostik) på ultralydsskærmen. Forskellige typer af væv i kroppen har forskellig tæthed. De forskellige væv og organer kan derfor adskilles fra hinanden på de billeder, der fortolkes, mens ultralydsundersøgelsen pågår.

Ultralydsscanning af forskellige organer i kroppen

Ultralydsscanninger kan bruges til at undersøge forskellige organer i kroppen.

Under en ultralydsundersøgelse vil røntgenlægen systematisk undersøge forskellige organer og vurdere resultaterne i forhold til alder og køn og eventuelle lidelser, du har.

Klik på organerne nedenfor og læs mere om de forskellige undersøgelser.

Ultralyd bryst og armhuler (mammae og axiller)
Ultralyd af bryst og armhule er en undersøgelse uden ubehag og uden farlig røntgenstråling. Undersøgelsen viser brystvævet på en god måde, og er specielt nøjagtig hos kvinder med tæt kirtelvæv. Vi anbefaler at kvinder mellem 50-70 år, og kvinder der får rutineindkalding til mammografi af andre årsager, går til mammografi i tillæg til ultralyd.
Ultralyd lymfeknuder
Alle mennesker har flere hundrede lymfeknuder fordelt rundt omkring i kroppen, især på de vigtigste lymfestationer som hals, mave og lyske. Lymfeknuder er en vigtig del af immunsystemet og har en central rolle i bekæmpelsen af bakterier, virusser og kræft. Ultralyd er en god undersøgelse for at konstatere, om en nyopdaget knude er en lymfeknude eller en anden struktur (fedtknude, bindevævsknude eller andet) og for at vurdere, om en lymfeknude ser normal ud eller ej.
Ultralyd ved blodprop i benet
Venerne er blodårerne i benene, der transporterer iltfattigt blod fra vævene i kroppen tilbage til hjertet og lungerne. I nogle tilfælde kan der dannes blodpropper i disse vener, oftest i benene, såkaldt dyb venetrombose (DVT). Risikoen for blodpropper i benene øges ved brug af p-piller, ved inaktivitet (som ved brug af gips), efter operation og ved visse arvelige komponenter. Symptomerne er akutte smerter og hævelse i den ene fod. Ultralyd er ud over blodprøve den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke blodpropper i benene (dyb venetrombose eller DVT).
Ultralyd skjoldbruskkirtel (thyroidea)
Skjoldbruskkirtlen (thyroidea) regulerer stofskiftet eller metabolismen i kroppen. Skjoldbruskkirtlen er placeret på forsiden af halsen, lige under huden, og er derfor særdeles velegnet til at vurdere ved brug af ultralyd. En knude eller hævelse på halsen kan i mange tilfælde skyldes en såkaldt knude på skjoldbruskkirtlen.
I mange tilfælde af lavt stofskifte kan dette også afdækkes med ultralyd, da en skjoldbruskkirtel, der ikke fungerer optimalt, ofte har et afvigende udseende.
Ultralyd aorta (hovedpulsåren)
Aorta transporterer iltrigt blod fra hjertet ud til kroppen. Hovedpulsåren er normalt under 2 cm i diameter. Hos enkelte kan hovedpulsårens diameter udvides. Når hovedpulsårens diameter er mere end 3 cm, kaldes det en aneurisme (aortaaneurisme). Ultralyd er den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke en udvidelse af hovedpulsåren.
Ultralyd nyrer
Alle mennesker er normalt født med to nyrer, som ligger på hver sin side af rygsøjlen. Nyrernes hovedfunktion er at rense blodet og at udskille affaldsstoffer i urinen. Nyrerne kan rammes af infektion (urinvejsinfektion eller nyrebækkenbetændelse), stensygdom og kræft. Ultralyd er nyttig til diagnosticering af både stensygdom og kræft samt ved tilbagevendende urinvejsinfektioner.
Ultralyd galdeblære
Galdeblæren er en lille sæk, der er placeret bag leveren i den øverste højre del af maveregionen. Galdeblærens funktion er at lagre galdesafter, der produceres i leveren, og at udlede galdevæsken i forbindelse med måltider.

Den mest almindelige årsag til udredning af galdeblæren er ved mistanke om galdeblæresten. Ultralyd er den foretrukne undersøgelse ved udredning af sygdom i galdeblæren og kan på en sikker måde påvise eller udelukke stensygdom i galdeblæren. Man kan klare sig uden en galdeblære, og mange får fjernet galdeblæren på grund af lidelser med galdestensanfald.

Ultralyd halspulsårer (halskar)
Ultralyd er en yderst god måde at opdage og følge kolesterolaflejringer og åreforkalkninger (aterosklerose) i blodkarrene på halsen. Metoden anbefales, fordi den giver yderligere oplysninger om risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Ultralyd testikler (pungen / scrotum)
Kræft i pungen (testikelkræft) er den mest almindelige form for kræft hos yngre mænd. Kræft i pungen udgår næsten altid fra en testikel. I tilfælde af symptomer på testikelkræft kan man opleve ubehag eller en tyngdefølelse i pungen; i nogle tilfælde kan man også mærke en knude, der er opstået. Ultralyd er særlig velegnet til at påvise og udelukke kræft i testiklerne. Ved et normalt udseende kan testikelkræft udelukkes med så at sige 100% sikkerhed. Andre tilstande, der kan påvises med ultralydsundersøgelse af pungen, er betændelse, vandbrok og torsion (testikelvridning).
Ultralyd blodårer i benene, arterier
Blodårerne i benene, der transporterer iltrigt blod fra hjertet til benene, er arterier eller pulsårer. Med stigende alder kan der dannes arteriosklerose i form af kolesterolaflejringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkninger, der dannes i væggen på indersiden af blodårerne, kan lukke for blodtilførslen til benene og give dårligere cirkulation. Symptomerne på dette opstår først, når der begynder at være virkelig nedsat cirkulation og indebærer typisk smerter i læggen under gang, især når det går opad. Ultralyd kan visualisere blodårerne i benene og måle cirkulationen i blodårerne for at påvise eventuelle karforsnævringer (stenoser).
Ultralyd mave (abdomen)
I maveregionen finder vi mange organer, herunder lever, galdeblære, milt, bugspytkirtel, hovedpulsåren (aorta), nyrer, urinblære, tarme og livmoder samt æggestokke hos kvinder. Ultralyd egner sig godt til vurdering af disse organer og udgør en central metode i forbindelse med undersøgelse af specielt lever og galdeblære, milt, hovedpulsåren, nyrer og urinblære. Ultralyd kan også opdage sygdomme i de øvrige organer i bughulen. Ultralydsundersøgelse af hele maveregionen er en meget anvendt undersøgelse, især i tilfælde af uafklarede smerter eller ubehag i maveregionen, afvigende blodprøver eller nedsat almentilstand.
Ultralyd lever
Leveren er den største kirtel i kroppen og vejer hos voksne mennesker op til ca. 2 kg. Nogle af de tilstande, der kan opstå i leveren, er blandt andet skrumpelever, fedtlever, forskellige knuder og påvirkning af galdevejene i leveren. Ved udredning af disse tilstande har ultralyd en central rolle.
Ultralyd urinblære
Urinblæren er placeret under bughulen bag skambenet. Urinblærens funktion er at lagre den urin, der udskilles fra nyrerne, og at tømme urinen ud ved vandladning. Urinblæren kan rammes af stensygdom, infektion, udposninger (divertikler) og kræft (urinblærekræft). Ultralyd er nyttig i udredningen af tilbagevendende urinvejsinfektioner for at kontrollere for abnormiteter i urinvejene.
Ultralyd tarm
Tarmen er placeret i bughulen og består af ca. 1 meter tyktarm og omtrent 6 meter tyndtarm. Tyndtarmens hovedfunktion er at optage næringsstoffer og vitaminer, mens tyktarmen i større grad absorberer væsken fra det, vi spiser. Hyppige sygdomme og tilstande i tarmen, der kræver nærmere udredning og behandling, er cøliaki, Crohns sygdom, ulcerøs colitis, betændelse i tyktarmsudposninger (divertikulitis) og tarmkræft. Ultralyd er nyttig til undersøgelse af tyndtarmen, men man kan også se en del af tyktarmen med ultralyd. Ved mistanke om tarmkræft er koloskopi påkrævet.

Ultralydsundersøgelse af pulsårer

Ultralydsscanning giver også mulighed for at kontrollere pulsårerne og dermed måle cirkulationen i blodårerne og afdække eventuelle udvidelser, åreforkalkninger og kolesterolaflejringer (plak). Dette giver endvidere information om risiko for hjerte-kar-sygdomme.

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Diagnostisk ultralyd af knuder og bevægeapparatet

Ultralyd fedtknude (knuder og hævelser)

Nyopdagede knuder under huden kan være forårsaget af mange typer væv; den mest almindelige knude er en fedtknude (lipom). Lipomer er fedtknuder, der typisk dannes i fedtvævet lige under huden (subkutant). Hos mennesker, der har en fedtknude, finder man ofte flere. Lipomerne findes let med ultralyd, og der kan stilles en sikker diagnose. Fedtknuder kræver ikke behandling, men kan fjernes af kosmetiske årsager.

Ultralyd skulder

Skulderen er det mest bevægelige led i kroppen. Skulderen kan rammes af brud på skeletstrukturerne ved akut skade, men også bløddelene såsom sener, der fastgør skulderleddet (rotator cuffen), kan blive beskadiget. Rotator cuffen kan også rammes af betændelsestilstande (tendinitis og tendinose) og forkalkninger (peritendinitis calcarea), og der kan dannes en øget mængde væske i skulderleddet (hydrops) eller i en af slimposerne i skulderen (bursitis). Ultralyd er velegnet til visualisering/fremstilling af rotator cuffen og til at påvise en øget mængde væske i skulderleddet og slimposerne.

Ultralyd nerver

Ultralyd er velegnet til fremstilling af de nerver i kroppen, der løber overfladisk; en af disse er nerven, der løber på undersiden af håndleddet, og som innerverer (tilfører impulser til) tommelfingeren og de to nærmeste fingre – nervus medianus. Denne kan komme i en klemme i håndroden (karpaltunnellen), hvilket forårsager smerter og følelsesløshed i tommelfingeren og de to nærmest liggende fingre samt svaghed i gribefunktionen. Ultralyd fremstiller denne nerve godt og kan påvise, om den ligger i klemme. Tilstanden (karpaltunnelsyndrom) behandles gennem kirurgi.

Ultralydsscannning hos speciallæge

Hos Austad Diagnostik tilbyder vi ultralydsundersøgelse hos speciallæge. Ved hjælp af ultralydsscanninger kan vi vurdere om de indre organer er normale. 


Vi tilbyder også helbredsundersøgelse med ultralyd. Dette er en fuld kontrol af organer og pulsårerne i kroppen. En sådan helbredsundersøgelse kan stille en række diagnoser med god sikkerhed, og kan opdage eventuel sygdom på et tidligere stadie og før der opstår symptomer.

Ved gener eller smerter i en bestemt kropsdel kan vores speciallæger hjælpe dig med at undersøge dette område med diagnostisk ultralyd.

 
Bestil ultralydsundersøgelse hos en røntgenlæge.

Forberedelser til ultralyd

Har du bestilt tid til ultralyd? Der er et par ting der kan være godt at vide før du kommer, så du kan forberede dig bedst muligt til undersøgelsen.

Sådan forbereder du dig til ultralyd.