Skip to main content

Ultralyd urinblærer

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd urinblærer

Ultralyd er en central undersøgelse ved udredning af lidelser og sygdomme i urinblæren. Metoden er sikker og uden stråling eller bivirkninger.

Urinblæren ligger placeret i bækkenet, under bughulen lige bag skambenet. Urinblærens funktion er at opsamle og lagre urinen, der udskilles fra nyrerne via urinlederne på hver side. Når blæren indeholder ca. 150 ml, vil de fleste opleve en trang til at lade vandet. Blærekapaciteten er normalt 300 – 500 ml. Under vandladning strammes muskulaturen i blærevæggen og hjælper med at presse den urin, der er i blæren, ud. Normalt skal blæren så tømme sig helt. Hos nogle står der imidlertid en større eller mindre mængde urin tilbage i blæren efter vandladning (miktion), såkaldt resturin. Resturin kan være forårsaget af tryk på urinrøret som følge af forstørret prostata, strikturdannelse eller forstoppelse, nerveskader, medicin og svag blæremuskulatur. Resturin måles nemt med ultralyd ved at beregne den resterende urinvolumen efter vandladning.

I tilfælde af gentagne urinvejsinfektioner kan det være hensigtsmæssigt at foretage en ultralydsundersøgelse af urinblæren (og nyrerne) for at kontrollere for udviklingsforstyrrelser, tumorer eller andre årsager, der kan disponere for urinvejsinfektion.

For at få det bedst mulige overblik ved ultralyd af blæren er det vigtigt, at urinblæren er relativt godt fyldt med urin. Det er derfor hensigtsmæssigt ikke at lade vandet lige før undersøgelsen.

Forfatter og medicinsk redaktør: Tor Austad – speciallæge (radiolog)

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

BLODÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Få tid til helbredsundersøgelse

Bestil helbredsundersøgelse med ultralyd i København.

Du undersøges af speciallæge (radiolog) med erfaring indenfor ultralyd.

Du behøver ikke henvisning for at bestille tid hos os.