Skip to main content

Ultralyd testikler

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralydsscanning af testikler

Ved ultralydsscanning af testikler kan man udelukke testikelkræft med så at sige 100% sikkerhed. Ultralyd er en sikker undersøgelse uden røntgenstråler eller andre bivirkninger.

Kræft i pungen udgår næsten altid fra testiklerne, det vil sige testikelkræft. De symptomer, der kan opstå ved testikelkræft, er en ny knude i pungen eller ubehag og tyngdefølelse i pungen. I tidlige stadier kan man i nogle tilfælde ikke mærke symptomer eller knude. Diagnosen testikelkræft stilles ved ultralydsscanning af pungen. Testikelkræft er den mest almindelige kræftform hos unge mænd. Prognosen er god, og de fleste bliver helt friske ved behandling af denne kræftform, specielt hvis sygdommen opdages i et tidligt stadie. Behandlingen indebære fjerning af testiklen ved operation og i nogle tilfælde også supplerende kræftbehandling.

Betændelse i pungen kan opstå i både bitestikel (epididymitis) og testikel (orchitis). Årsagen til betændelsen kan blandt andet skyldes bakterier. Symptomerne ved betændelse er smerter, rødme og hævelse af pungen. Ved udtalt betændelse kan man få feber. Diagnosen stilles på baggrund af symptomer og evt. supplerende ultralyd. Behandlingen indebærer betændelsesdæmpende og smertestillende lægemidler og evt. antibiotika.

Vandbrok i pungen kan opstå som følge af øget produktion af væske i en eller begge halvdele af pungen. Pungens størrelse øges. Ofte giver vandbrok ingen symptomer, evt. kan man opleve ubehag eller tyngdefølelse. Diagnosen kan stilles med ultralyd, der viser væsken i pungen. Vandbrok er ikke farlig.

Testistorsion (torsio testis) indebærer, at testiklen roterer om sin egen akse inde i pungen. Denne snoning af testiklen kan medføre nedsat blodcirkulation til testiklen, som således kan blive beskadiget. Symptomerne på testistorsion er akutte, kraftige smerter i pungen. Ved mistanke om testistorsion bør man straks opsøge et hospital. Diagnosen stilles på baggrund af symptomer og med ultralyd.

Forfatter og medicinsk redaktør: Tor Austad – speciallæge (radiolog)

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

BLODÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Få tid til helbredsundersøgelse

Bestil helbredsundersøgelse med ultralyd i København.

Du undersøges af speciallæge (radiolog) med erfaring indenfor ultralyd.

Du behøver ikke henvisning for at bestille tid hos os.