Skip to main content

Ultralyd tarm

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralyd tyndtarm og tyktarm

Tarmsystemet er placeret i bughulen. Man har normalt ca. 1 meter tyktarm og 6 meter tyndtarm.

Når maden har passeret mavesækken, ender den i tyndtarmen. Tyndtarmen står for det meste af absorptionen af næringsstoffer og vitaminer fra den mad, vi spiser. Sygdomme, der påvirker tyndtarmen, kan derfor resultere i nedsat optagelse af næringsstoffer og vitaminer. Når maden er passeret gennem tyndtarmen, ender den i tyktarmen. Tyktarmen optager væske fra tarmindholdet.

Ser man bort fra akutte betændelser eller madforgiftninger, der går over af sig selv efter nogle dage, er nogle af de mest almindelige tilstande, der kan ramme tarmsystemet, tarmkræft og inflammatoriske tilstande såsom cøliaki, Crohns sygdom, ulcerøs colitis og diverticulitis.

Crohns sygdom og ulcerøs colitis er autoimmune inflammatoriske tilstande, der indebærer, at kroppens immunsystem angriber sig selv. Ved Crohns sygdom kan der opstå betændelse i mindre eller større segmenter af fordøjelseskanalen fra mundslimhinden til endetarmen. Tyndtarmen er relativt ofte berørt. Typiske symptomer er mavesmerter, der kommer og går, diarré, oppustethed, vægttab og sløvhed. I en del tilfælde kan der også opstå inflammatoriske tilstande uden for fordøjelseskanalen, såsom hud, øjne, lever og led. Ultralyd af tarm har en central rolle ved påvisning af sygdomme i tyndtarmen, da man ved gastroskopi og koloskopi kun kan se de første få cm og de sidste få cm af tyndtarmen. Ved ultralydsundersøgelse af tyndtarmen kan man påvise betændte tarmsegmenter som ved Crohns sygdom.

Diagnosen cøliaki stilles typisk ved gastroskopi med vævsprøve og ved blodprøver. Ved ultralyd kan man se tegn på cøliaki, da tyndtarmen hos patienter med cøliaki har øget bevægelse (peristaltik) og typisk er mere væskefyldt end en normal tyndtarm. Ved sammenfaldende symptomer som mavesmerter, hyppig (typisk lys) afføring, sløvhed og træthed samt vægttab bør man i sådanne tilfælde mistænke cøliaki og foretage yderligere udredning.

Ulcerøs colitis er en autoimmun betændelsestilstand, der primært påvirker tyktarmen. Symptomerne er mavesmerter, blodig diarré, sløvhed og træthed. Diagnosen stilles gerne ved koloskopi med vævsprøve. Ved ultralyd af tarm (eller ultralyd af mave) kan man ved uafklarede mavesmerter påvise betændte tarmsegmenter i tyktarmen. I sådanne tilfælde henvises man til koloskopi for at udelukke ulcerøs colitis.

Ved mistanke om kræft i tyktarmen er koloskopi den primære undersøgelsesform. Kræft i tyktarmen kan give symptomer som ændret afføringsmønster, en følelse af ufuldstændig tømning, oppustethed, sløvhed og træthed og blod i afføringen. I mange tilfælde får man ikke symptomer før sygdommen er kommet langt og prognosen er dårligere. Som følge af bedre teknologi har man de seneste år kunnet se gradvis også mere af tyktarmen med ultralyd, og i nogle tilfælde kan man påvise polypper og svulster i tyktarmen.

Læs mere om ultralyd af tarm i UpToDate og Br J Radiol.

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

BLODÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Få tid til helbredsundersøgelse

Bestil helbredsundersøgelse med ultralyd i København.

Du undersøges af speciallæge (radiolog) med erfaring indenfor ultralyd.

Du behøver ikke henvisning for at bestille tid hos os.