Ultralyd skjoldbruskkirtel
Ultralyd skjoldbruskkirtel (thyroidea)
Skjoldbruskkirtlen (thyroidea) er en hormonproducerende kirtel, der udskiller stofskiftehormonerne T3 og T4. Stofskiftehormonerne regulerer stofskiftet eller metabolismen i kroppen, der påvirker næsten alle kroppens funktioner.
De mest almindelige sygdomme, der kan ramme skjoldbruskkirtlen, er struma og forstyrrelser i stofskiftet. Kræftsygdom i skjoldbruskkirtlen er mindre almindeligt.
Forekomsten af nedsat stofskifte (hypothyreose) øges med stigende alder, men kan også forekomme hos unge voksne. Kvinder rammes ca. 5 gange hyppigere end mænd. De mest almindelige symptomer ved nedsat stofskifte er øget træthed, sløvhed, man fryser ofte let, får træg mave, vægtøgning og tørt hår. Diagnosen stilles typisk med blodprøver. Ændringer i skjoldbruskkirtlens struktur og udseende kan påvises ved hjælp af ultralyd i langt de fleste tilfælde af hypothyreose.
Struma indebærer, at skjoldbruskkirtlen er forstørret. Skjoldbruskkirtlen består af to lapper, en på hver side af strubehovedet i halsen. Hver lap måler normalt 4 cm i længden og 2 cm i bredden. Årsagerne til struma kan være mange; de mest almindelige er godartede strumaknuder i skjoldbruskkirtlen og betændelse i skjoldbruskkirtlen. Mere sjældne årsager er jodmangel og kræft i skjoldbruskkirtlen. Struma kræver ikke behandling, så længe knuderne ikke trykker på spiserøret eller luftrøret, og så længe knuderne ikke forårsager mistanke om kræft i skjoldbruskkirtlen.
Ultralydundersøgelse er en vigtig del af udrednigen ved mistanke om struma. Ved hjælp af ultralyd måler man størrelsen på kirtlen og kan ofte afgøre årsagen til strumaforandringerne. Knuder i skjoldbruskkirtlen bør som hovedregel ikke udredes hos personer uden symptomer.
Forfatter og medicinsk redaktør:Tor Austad – speciallæge (radiolog)