Skip to main content

Ultralyd prostata

Kampanje 10% rabatt i oktober
Ultralydsscannig af prostata måler størrelsen på prostata og vurderer andre urinveje såsom nyrer og urinblære. Symptomer på forstørret prostata er svag strålekraft, følelse af ufuldstændig tømning og efterdryp.
ikon urinblaere

Prostata- eller blærehalskirtlen er placeret lige under urinblæren. Den første del af urinrøret passerer gennem prostatakirtlen. Prostata vokser gennem hele livet. Symptomer på en forstørret prostata eller benign prostatahyperplasi (BPH) er en svag strålekraft, ufuldstændig tømning og efterdryp. Prostatakræft er den mest almindelige kræftform hos mænd i Danmark. Typiske symptomer kan være vandladningsproblemer og blod i urinen.

Prostatakirtlen vokser hele livet som følge af påvirkningen af det mandlige kønshormon testosteron. Da urinrøret passerer gennem prostata, kan vækst af prostatakirtlen forårsage pres på urinrøret. Dette kan medføre vandladningsproblemer, der gør det vanskeligt at starte vandladningen, svag strålekraft, efterdryp og resturin. Også i tilfælde af prostatakræft vil væksten af kræftceller kunne trykke på urinrøret eller blæren og give vandladningsproblemer.

Ved udredning af vandladningsproblemer, vil man ofte tage PSA-blodprøven (prostata specifikt antigen). PSA-testen stiger i de fleste tilfælde med kræft i prostatakirtlen, men den stiger også med mange andre tilstande, herunder godartet forstørrelse af prostata (benign prostata hyperplasi / BPH). Den praktiserende læge vil også kunne mærke prostatakirtlen via endetarmen for at forsøge at finde eventuelle hårde dele i kirtlen, der kan tyde på kræft. Derudover udføres ofte en ultralyd af nyrer og prostata. Ultralyd af nyrerne kan opdage eller udelukke kræft i nyrerne og se, om der er obstruktioner i urinvejene. Med ultralyd af prostata kan du se, om kirtlen er veldefineret, du kan kigge efter forstørrede lymfeknuder omkring prostata og ikke mindst kan du måle prostatakirtlens volumen eller størrelse. Størrelsen på prostata er nyttig, da den siger noget om, hvor høj PSA-værdien kan eller bør være, da en godartet forstørret prostatakirtel ofte vil have en højere PSA-værdi end en lille prostata.

Ultralydsscanning af prostata alene kan ikke skelne prostatakræft fra en godartet forstørret prostata. Ved mistanke om prostatakræft bør man supplere med en ultralyds- eller MR-vejledt vævsprøve (biopsi) fra prostatakirtlen.

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

BLODÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Få tid til helbredsundersøgelse

Bestil helbredsundersøgelse med ultralyd i København.

Du undersøges af speciallæge (radiolog) med erfaring indenfor ultralyd.

Du behøver ikke henvisning for at bestille tid hos os.