Skip to main content

Ultralyd bryst
og armhuler

Ultralyd
bryst
og armhuler

Ultralydsscanning af bryst og armhuler er en undersøgelse
uden stråling eller ubehag.
Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralydsscanning af bryst og armhuler er en brystundersøgelse uden stråling eller ubehag. Specielt velegnet til kvinder med tæt kirtelvæv og et godt supplement til mammografi hos alle kvinder.

Austad Diagnostik anbefaler alle kvinder at deltage i det offentlige mammografi program. Regelmæssige brystundersøgelser redder liv. Hvis du vil have en brystundersøgelse undenfor tidsintervallet i mammografiprogrammet, kan vi tilbyde dette. Vi udføre mange tusinde brystundersøgelser hvert år. Du kan bestille tid til ultralydundersøgelse af bryst og armhuler, eller du kan gøre undersøgelsen som en del af en helbredsundersøgelse.

Hvad er ultralydsscanning af bryst og armhuler?

Ultralydsscanning af bryst og armhuler er en billedundersøgelse udført af en radiolog (speciallæge inden for billeddiagnostik). Ultralyd benytter lydbølger til at fremstille kroppen og er derfor helt uden skadelig stråling eller andre bivirkninger. Undersøgelsen er også uden ubehag.

Lægen undersøger vævet i begge bryster med ultralyd. Især hvis du har symptomer eller ændringer i brysterne, vil lægen også palpere (føle på) vævet i brysterne og kontrollere for hudændringer. Derudover undersøges lymfeknuderne i begge armhuler altid.

Ultralyd er specielt velegnet til at undersøge kvinder med tæt kirtelvæv eller implantater i brysterne. Ultralyd af bryst og armhuler er også et vigtigt supplement til mammografi og udføres altid hvis man finder forandringer på mammografibillederne som skal undersøges nærmere.

Røntgenlægen undersøger altid begge bryster og armhuler. Ved symptomer vil lægen også palpere (føle på) vævet i brysterne og se efter hudforandringer.

Mere om brystdiagnotik som screeningsmetode

Efter mange årtier med mammografiscreening er det blevet vist at tidlig diagnosticering redder mange liv! Specielt er det vigtigt at opdage svulster tidligt. Hos patienter med små svulster uden spredning til lymfeknuderne ser man næsten 100% overlevelse.

I Danmark er der mammografiscreening for kvinder i alderen 50-69 år. Alle kvinder i denne aldersgruppe indkaldes til mammografi hvert andet år. Aldersintervallet varierer fra land til land. De Europæiske retningslinjer anbefaler rutinemæssig brystundersøgelser i aldersgruppen 45-74 år. Altså noget yngre og ældre end i Danmark.

Brystkræft er heldigvis en relativt usædvanlig sygdom frem til 40 års alderen. Efter denne alder stiger forekomsten. Derfor anbefaler enkelte lande rutinemæssige brystundersøgelser allerede fra 40 års alderen, selvom man ikke har symptomer. Kvinder med symptomer (se under) bør altid kontakte en læge for at vurdere behovet for udredning.

Symptomer der kræver brystundersøgelse

Kvinde, der undersøger eget bryst for symptomer på brystkræft

Du bør få udført en undersøgelse af brysterne, hvis du har et eller flere af følgende symptomer:

  • Knude eller hævelse i brystet
  • Knude eller hævelse i armhulen
  • Indtrækning eller fordybning i huden i brystet
  • Indtrækning af brystvorten
  • Væske fra brystvorten
  • Udslæt eller rødme i huden på brysterne
  • Fortykket hud på brysterne
  • Brystbetændelse, selvom du ikke ammer
  • Nyligt opstået smerte i brysterne uden nogen anden forklaring

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

PULSÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

FAQ

Kan ultralyd erstatte mammografi?

Ultralydsundersøgelse af bryst erstatter ikke mammografi, men mammografi erstatter heller ikke ultralyd. Både ultralyd, mammografi og MR af bryst er forskellige billeddiagnostiske metoder, der supplerer hinanden og de har hver især vigtige roller indenfor undersøgelse af bryst. Det variere fra tilfælde til tilfælde, hvilken metode eller kombination af metoder der er bedst egnet.

Hvorfor tage ultralyd efter mammografi?

Ultralydsundersøgelse af bryst kan gøres som en tillægsundersøgelse efter mammografi, for at undersøge mammografiresultaterne nærmere. Dette kan for eksempel være ved unormale fund på mammografibillederne eller på grund af symptomer der gør at man anbefaler både mammografi og ultralyd.