Skip to main content

Ultralyd aorta (hovedpulsåren)

Kampanje 10% rabatt i oktober

Ultralydsscanning af aorta (hovedpulsåren)

Ultralydsundersøgelse er uden røntgenstråling og andre bivirkninger.

Aorta er den største arterie i kroppen og er hovedpulsåren, der transporterer iltrigt blod direkte ud fra hjertet. Fra aorta løber der flere mindre blodårer (arterier), der transporterer blod til de forskellige organer og regioner i kroppen, såsom til hovedet, armene, organerne i maven og til benene. Den del af aorta, der ligger i maveregionen, er den sidste del af blodåren, før den fordeler sig til bækkenkarrene (arteria iliaca) og kaldes ofte bugaorta (aorta abdominalis).

Aorta kan med stigende alder udvide sig i diameter hos nogle mennesker. Når hovedpulsårens diameter overstiger 3 cm, kaldes udvidelsen en aneurisme; en udvidelse af hovedpulsåren kaldes også en aortaaneurisme. En udvidelse af hovedpulsåren sker i de fleste tilfælde yderst langsomt og over flere år.

Ultralydsscanning er den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke en udvidelse af hovedpulsåren. Ved en normal ultralydsundersøgelse kan man udelukke aneurisme af bugaorta og aneurisme i bækkenkarrene (arteria iliaca). Rutinemæssig ultralydsundersøgelse hos mænd for at udelukke aortaaneurisme har vist sig at reducere dødeligheden ved denne tilstand.

Forfatter og medicinsk redaktør: Tor Austad – speciallæge (radiolog)

Læs mere i artikel om hovedpulsåren ultralyd..

Følgende organer og blodårer undersøges under en helbredsundersøgelse med ultralyd

ORGANER

Klik på de enkelte organer for yderligere oplysninger

BLODÅRER

Klik på blodårer for yderligere oplysninger

Få tid til helbredsundersøgelse

Bestil helbredsundersøgelse med ultralyd i København.

Du undersøges af speciallæge (radiolog) med erfaring indenfor ultralyd.

Du behøver ikke henvisning for at bestille tid hos os.