Skip to main content

Blog

Kampanje 10% rabatt i oktober

Fedtlever er farligere for dit hjerte end for din lever!

7. september 2023

Fedtlever er en meget almindelig tilstand, hvor leveren indeholder mere fedt end normalt. De fleste forbinder fedtlever med øget alkoholforbrug, men faktisk er den mest almindelige årsag til øget fedtindhold i leveren såkaldt “ikke-alkoholisk leversygdom”, en tilstand, der er tæt forbundet med kost, fedme, forhøjet kolesterol og diabetes.
Læger har længe været klar over, at fedtlever øger risikoen for leverbetændelse og skrumpelever, men forskning viser, at langt de fleste mennesker med fedtlever ikke dør af leversygdomme, men af ​​hjerte og karsygdomme – fedtlever er derfor sandsynligvis mere farlig for dit hjerte end for din lever, og tilstanden kan være særlig uheldig for kvinder!

Hvad er fedtlever?

Fedtlever er en tilstand, hvor levercellerne lagrer en stigende mængde fedt. Øget indhold af fedt i leveren kan opstå sekundært til andre tilstande såsom visse lægemidler, kronisk leverbetændelse (betændelse i leveren) og som følge af øget alkoholforbrug. Ved ikke-alkoholisk fedtleversygdom (Non Alcoholic Fatty Liver Disease eller NAFLD) udvikles fedtlever uafhængigt af ovenstående faktorer. Faktisk er NAFLD den mest almindelige kroniske leversygdom i den vestlige verden, så mange som 15-30% af den voksne befolkning har en vis grad af NAFLD. Når vi taler om fedtlever senere i artiklen, mener vi NAFLD.

Relativ lav risiko for at udvikle alvorlig leversygdom

Læger har længe været klar over, at fedtlever kan udvikle sig til leverbetændelse, ardannelse, skrumpelever og leverkræft. Skrumpelever og leverkræft er alvorlige sygdomme, men heldigvis er risikoen for at udvikle disse alvorlige komplikationer relativt lav; mens ca. 15-30 % af den voksne befolkning har fedtlever, er det formentlig kun ca. 2-5 %, der har leverbetændelse som følge af fedtlever, og kun ca. 1 ud af 10 af disse vil udvikle skrumpelever.

Øget risiko for hjerte og karsygdomme

Forskning tyder dog på, at der er mange flere mennesker med fedtlever, der vil dø som følge af hjerte og karsygdomme end leversygdomme.
Flere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem fedtlever og udvikling af åreforkalkning og kolesterolaflejringer (plak) på halspulsårerne og i kranspulsårerne omkring hjertet. Der er også påvist en sammenhæng mellem fedtlever og udvikling af hjerteanfald, hjerteflimmer og slagtilfælde. Mange mennesker med fedtlever er overvægtige, har forhøjet blodtryk og diabetes, faktorer som også øger risikoen for hjerte og karsygdomme. Forbindelsen mellem fedtlever og hjerte og karsygdomme ser på den anden side ud til at fortsætte, selvom forskerne justerer disse andre kendte risikofaktorer.
Denne forskning peger således på, at fedtlever er farligere for hjertet og blodkarrene end for leveren selv!

Er kvinder særligt udsatte?

En undersøgelse fra USA offentliggjort i 2017 tyder på, at fedtlever kan være særligt skadeligt med hensyn til udviklingen af ​​hjertesygdomme hos kvinder. Kvinder rammes som bekendt sjældnere af hjerteanfald end mænd, og når de først rammes, sker det ofte flere år senere end hos mænd.
Undersøgelsen fra USA viste derimod, at hos kvinder, der får konstateret fedtlever, er risikoen for hjertesygdomme markant højere end for både kvinder og mænd, der ikke har fedtlever, og ca. lige så højt som hos mænd med fedtlever! En 50-årig kvinde med fedtlever havde omtrent samme risiko for at blive ramt af hjertesygdom som en 50-årig mand med fedtlever, som en 58-årig mand uden fedtlever eller som en 67-årig gammel kvinde uden fedtlever. Den beskyttende effekt ved at være kvinde synes således at forsvinde med udviklingen af ​​fedtlever.

Hvordan behandles fedtlever?

I sin milde form har fedtlever længe været betragtet som en godartet tilstand, der ikke nødvendigvis behøver specifik behandling. Forskningen fra de senere år kan derimod betyde, at både lægen og patienten selv bør iværksætte simple tiltag for at modvirke udviklingen af ​​fedtlever og samtidig mindske risikoen for hjerte og karsygdomme.
Der er i øjeblikket ingen medicin, der helbreder fedtlever. Det vigtigste, du selv kan gøre, hvis du bliver diagnosticeret med denne tilstand, er at forsøge at tabe dig lidt og træne regelmæssigt. Ideelt anbefaler man en vægtreduktion på ca. 10 %, hvis du er overvægtig, men forskning har vist, at selv et vægttab på 2-4 % kan hjælpe væsentligt.
Udover vægttab har regelmæssig motion vist sig at have en rigtig god effekt både mod fedtlever og mod udvikling af diabetes og hjerte og karsygdomme. En undersøgelse viste, at personer, der trænede med rask gang i 30 minutter 5 dage om ugen, havde meget gode resultater mod fedtlever.

Vurder den samlede risiko for hjerte og karsygdomme

Da fedtlever øger risikoen for hjerte og karsygdomme, er det vigtigt, at lægen også vurderer din samlede risiko for at blive ramt af et hjerteanfald og slagtilfælde. Traditionelt bruger læger faktorer som alder, køn, arvelighed, rygning, kolesterol, blodtryk og diabetes til at vurdere din fremtidige risiko. Ud over disse traditionelle risikofaktorer findes nyere metoder, der kan give en endnu mere præcis risikovurdering, såsom påvisning af åreforkalkning og kolesterolaflejringer på halspulsårer og lyskepulsårer med ultralyd og påvisning af forkalkninger på kranspulsårerne med bl.a. CT.

Ser sammenhængen mellem fedtlever og snævre blodkar

Under Helbredsundersøgelsen med ultralyd hos speciallægerne hos Austad Diagnostik er kardiovaskulær risikovurdering et centralt element. Gennem samtale kortlægger lægerne de traditionelle risikofaktorer. Derudover vurderes pulsårerne på hals, mave og lyske for åreforkalkning og kolesterolaflejringer. Som en del af helbredsundersøgelsen undersøges leveren også med ultralyd, så der kan stilles en diagnose af fedtlever samtidig med, at lægen vurderer de øvrige risikofaktorer for hjerte og karsygdomme.
Er du i risikozonen for at blive ramt af hjerteanfald og slagtilfælde, er det ekstra vigtigt at starte forebyggende behandling. Du kan selv udføre meget af denne behandling gennem små livsstilsændringer såsom sund kost, regelmæssig motion og eventuelt rygestop. I nogle tilfælde anbefales det dog også at bruge medicin såsom kolesterolsænkende medicin kaldet statiner. Statinerne har vist sig at nedsætte risikoen for hjerte og karsygdomme med hele 30 % og er derfor særligt velegnede til dem, der har en lidt højere risiko end gennemsnittet. Faktisk viser nyere forskning også, at den gavnlige effekt af statiner nok er størst hos dem, der også har fedtlever!

Referanser
http://www.infohep.org/Women-with-fatty-liver-disease-at-higher-risk-for-heart-disease/page/3184205/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5437502/
https://www.ecrjournal.com/articles/role-non-alcoholic-fatty-liver-disease-cardiovascular-disease
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160706114740.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21109302/
https://nhi.no/symptomer/magetarm/fettleversykdom-ikke-alkoholisk/
http://www.natap.org/2017/AASLD/AASLD_149.htm

Austad Diagnostik

Fokus på kvalitet og tidlig diagnose.

Ultralydsscanninger og helbredsundersøgelser hos dygtige speciallæger uden henvisning.