Skip to main content

Blog

Kampanje 10% rabatt i oktober

Hvad er ultralyd?

23. januar 2024

Ultralydsscanninger benyttes til en række forskellige medicinske formål. Fra scanning af fostre ved graviditet, til undersøgelse for kræft og en række andre helbredstilstande.

Ultralyd blev opfundet  i 1950’erne af Ian Donald  og i 1970’erne blev det anvendt til at scanne foster under graviditeten. I dag er ultralydsteknologien blevet forbedret og det er en gennemtestet og integreret del af udredninger og undersøgelser indenfor en række medicinske områder.

Hvad er ultralyd?

Ultralyd er lydbølger, der sendes ind i kroppen fra et lydhoved. Lydhovedet føres hen over hudoverfladen på det område, der skal undersøges. Når lydbølgerne rammer kropsvævet, opstår der et ekko, der sender lydbølgerne tilbage til lydhovedet. Efter bearbejdning af en computer vises lydsignalerne som levende sort-hvid billeder på en skærm. På denne måde ses de forskellige organer og væv i kroppen, og lægen kan tolke disse, mens ultralydsundersøgelsen foregår.

Ultralyd bruger ikke røntgenstråling, men lydbølger. Der er derfor ingen strålingsrisiko eller skadelige bivirkninger, og det er helt smertefrit.

Ultralyd er især velegnet til at undersøge kroppens bløddele som f eks.:

  • Bughulens organer, f. eks. lever, galdeblære, milt, bugspytkirtel, nyrer og blæren
  • Testikler/prostata 
  • Livmoder/æggestokke
  • Skjoldbruskkirtel
  • Knuder 
  • Blodårerne

Forfatter: Tor Austad, læge (radiolog) og Isabel Callesen, sygeplejerske

Austad Diagnostik

Fokus på kvalitet og tidlig diagnose.

Ultralydsscanninger og helbredsundersøgelser hos dygtige speciallæger uden henvisning.