Skip to main content

Blog

Kampanje 10% rabatt i oktober

Helkropsscanning

Få scannet store dele af kroppen med ultralyd hos Austad Diagnostik på Strøget i København.

Du bliver undersøgt af en røntgenlæge specialiseret indenfor ultralyd. En fuld undersøgelse koster 2290,-

I mere end 20 år er nordmænd blevet tjekket for kræft, risiko for hjerte-kar-sygdomme og en række andre helbredstilstande med ultralydsscanninger af kroppen hos Austad Diagnostik. Nu kan du også blive undersøgt hos speciallæger i København. 

Helkropsscanning med ultralyd

Helkropsscanning hos røntgenlæge

En helbredsundersøgelse med ultralyd er en systematisk undersøgelse af en række pulsårer og indre organer i kroppen. Lægen vurderer om organerne er normale og ser efter eventuelle sygdomme, helbredstilstande og risikofaktorer, som du bør være opmærksom på.

En af fordelene ved denne type undersøgelse er, at du kan opdage sygdom før du får symptomer og dermed ofte kan få en bedre prognose. Eller du bliver opmærksom på risikofaktorer, som du selv kan påvirke med medicin eller livsstilsændringer.

En fordel ved en helkropsscanning med ultralyd er også, at du har en dialog med røntgenlægen, der udfører scanningen både før, under og efter undersøgelsen. Du kan stille spørgsmål, fortælle om eventuelle symptomer og sygdomshistorie. Lægen forklarer hvad man ser på skærmen undervejs og du får svar og råd umiddelbart efter undersøgelsen.

Vi har udført helkropsscanninger med ultralyd i mere end 20 år og har 13 klinikker i Norden. I Danmark har vi klinik på Strøget i København, lige ved Kongens Nytorv.

Hvad koster en helkropsscaning med ultralyd?

En fuld scanning af en række af kroppens organer og blodårer koster 2290,- Scanning af et enkelt organ koster 1390,-. Nedenfor kan du se, hvad der bliver undersøgt.

Se hvordan en undersøgelse foregår

Hvilke dele af kroppen undersøges?

Røntgenlægen undersøger en pulsårer under en helkropsscanning

Læs mere om de enkelte organer ved at klikke nedenfor. Eller læs mere om en helbredsundersøgelse med ultralyd her.

Ultralyd bryst og armhuler
Ultralyd af bryst og armhule er en undersøgelse uden ubehag og uden farlig røntgenstråling. Undersøgelsen viser brystvævet på en god måde, og er specielt nøjagtig hos kvinder med tæt kirtelvæv. Vi anbefaler at kvinder mellem 50-70 år, og kvinder der får rutineindkalding til mammografi af andre årsager, går til mammografi i tillæg til ultralyd.
Ultralyd lymfeknuder
Alle mennesker har flere hundrede lymfeknuder fordelt rundt omkring i kroppen, især på de vigtigste lymfestationer som hals, mave og lyske. Lymfeknuder er en vigtig del af immunsystemet og har en central rolle i bekæmpelsen af bakterier, virusser og kræft. Ultralyd er en god undersøgelse for at konstatere, om en nyopdaget knude er en lymfeknude eller en anden struktur (fedtknude, bindevævsknude eller andet) og for at vurdere, om en lymfeknude ser normal ud eller ej.
Ultralyd ved blodprop i læggen
Venerne er blodårerne i benene, der transporterer iltfattigt blod fra vævene i kroppen tilbage til hjertet og lungerne. I nogle tilfælde kan der dannes blodpropper i disse vener, oftest i benene, såkaldt dyb venetrombose (DVT). Risikoen for blodpropper i benene øges ved brug af p-piller, ved inaktivitet (som ved brug af gips), efter operation og ved visse arvelige komponenter. Symptomerne er akutte smerter og hævelse i den ene fod. Ultralyd er ud over blodprøve den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke blodpropper i benene (dyb venetrombose eller DVT).
Ultralyd skjoldbruskkirtel (thyroidea)
Skjoldbruskkirtlen (thyroidea) regulerer stofskiftet eller metabolismen i kroppen. Skjoldbruskkirtlen er placeret på forsiden af halsen, lige under huden, og er derfor særdeles velegnet til at vurdere ved brug af ultralyd. En knude eller hævelse på halsen kan i mange tilfælde skyldes en såkaldt knude på skjoldbruskkirtlen.
I mange tilfælde af lavt stofskifte kan dette også afdækkes med ultralyd, da en skjoldbruskkirtel, der ikke fungerer optimalt, ofte har et afvigende udseende.
Ultralyd aorta (hovedpulsåren)
Aorta transporterer iltrigt blod fra hjertet ud til kroppen. Hovedpulsåren er normalt under 2 cm i diameter. Hos enkelte kan hovedpulsårens diameter udvides. Når hovedpulsårens diameter er mere end 3 cm, kaldes det en aneurisme (aortaaneurisme). Ultralyd er den foretrukne undersøgelse for at påvise eller udelukke en udvidelse af hovedpulsåren.
Ultralyd nyrer
Alle mennesker er normalt født med to nyrer, som ligger på hver sin side af rygsøjlen. Nyrernes hovedfunktion er at rense blodet og at udskille affaldsstoffer i urinen. Nyrerne kan rammes af infektion (urinvejsinfektion eller nyrebækkenbetændelse), stensygdom og kræft. Ultralyd er nyttig til diagnosticering af både stensygdom og kræft samt ved tilbagevendende urinvejsinfektioner.
Ultralyd galdeblære
Galdeblæren er en lille sæk, der er placeret bag leveren i den øverste højre del af maveregionen. Galdeblærens funktion er at lagre galdesafter, der produceres i leveren, og at udlede galdevæsken i forbindelse med måltider.

Den mest almindelige årsag til udredning af galdeblæren er ved mistanke om galdeblæresten. Ultralyd er den foretrukne undersøgelse ved udredning af sygdom i galdeblæren og kan på en sikker måde påvise eller udelukke stensygdom i galdeblæren. Man kan klare sig uden en galdeblære, og mange får fjernet galdeblæren på grund af lidelser med galdestensanfald.

Ultralyd halspulsårer (halskar)
Ultralyd er en yderst god måde at opdage og følge kolesterolaflejringer og åreforkalkninger (aterosklerose) i blodkarrene på halsen. Metoden anbefales, fordi den giver yderligere oplysninger om risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Ultralyd testikler (pungen / scrotum)
Kræft i pungen (testikelkræft) er den mest almindelige form for kræft hos yngre mænd. Kræft i pungen udgår næsten altid fra en testikel. I tilfælde af symptomer på testikelkræft kan man opleve ubehag eller en tyngdefølelse i pungen; i nogle tilfælde kan man også mærke en knude, der er opstået. Ultralyd er særlig velegnet til at påvise og udelukke kræft i testiklerne. Ved et normalt udseende kan testikelkræft udelukkes med så at sige 100% sikkerhed. Andre tilstande, der kan påvises med ultralydsundersøgelse af pungen, er betændelse, vandbrok og torsion (testikelvridning).
Ultralyd blodårer i benene, arterier
Blodårerne i benene, der transporterer iltrigt blod fra hjertet til benene, er arterier eller pulsårer. Med stigende alder kan der dannes arteriosklerose i form af kolesterolaflejringer og åreforkalkninger. Disse åreforkalkninger, der dannes i væggen på indersiden af blodårerne, kan lukke for blodtilførslen til benene og give dårligere cirkulation. Symptomerne på dette opstår først, når der begynder at være virkelig nedsat cirkulation og indebærer typisk smerter i læggen under gang, især når det går opad. Ultralyd kan visualisere blodårerne i benene og måle cirkulationen i blodårerne for at påvise eventuelle karforsnævringer (stenoser).
Ultralyd mave (abdomen)
I maveregionen finder vi mange organer, herunder lever, galdeblære, milt, bugspytkirtel, hovedpulsåren (aorta), nyrer, urinblære, tarme og livmoder samt æggestokke hos kvinder. Ultralyd egner sig godt til vurdering af disse organer og udgør en central metode i forbindelse med undersøgelse af specielt lever og galdeblære, milt, hovedpulsåren, nyrer og urinblære. Ultralyd kan også opdage sygdomme i de øvrige organer i bughulen. Ultralydsundersøgelse af hele maveregionen er en meget anvendt undersøgelse, især i tilfælde af uafklarede smerter eller ubehag i maveregionen, afvigende blodprøver eller nedsat almentilstand.
Ultralyd lever
Leveren er den største kirtel i kroppen og vejer hos voksne mennesker op til ca. 2 kg. Nogle af de tilstande, der kan opstå i leveren, er blandt andet skrumpelever, fedtlever, forskellige knuder og påvirkning af galdevejene i leveren. Ved udredning af disse tilstande har ultralyd en central rolle.
Ultralyd urinblære
Urinblæren er placeret under bughulen bag skambenet. Urinblærens funktion er at lagre den urin, der udskilles fra nyrerne, og at tømme urinen ud ved vandladning. Urinblæren kan rammes af stensygdom, infektion, udposninger (divertikler) og kræft (urinblærekræft). Ultralyd er nyttig i udredningen af tilbagevendende urinvejsinfektioner for at kontrollere for abnormiteter i urinvejene.
Ultralyd tarm
Tarmen er placeret i bughulen og består af ca. 1 meter tyktarm og omtrent 6 meter tyndtarm. Tyndtarmens hovedfunktion er at optage næringsstoffer og vitaminer, mens tyktarmen i større grad absorberer væsken fra det, vi spiser. Hyppige sygdomme og tilstande i tarmen, der kræver nærmere udredning og behandling, er cøliaki, Crohns sygdom, ulcerøs colitis, betændelse i tyktarmsudposninger (divertikulitis) og tarmkræft. Ultralyd er nyttig til undersøgelse af tyndtarmen, men man kan også se en del af tyktarmen med ultralyd. Ved mistanke om tarmkræft er koloskopi påkrævet.

Har du spørgsmål eller vil bestille tid?

Ring på tlf 50 90 30 50 eller bestil online her.

Vi glæder os til at tage i mod dig på klinikken. 

Røntgenlægen undersøger en pulsårer under en helkropsscanning